Какво да ядете, когато имате автоимунно заболяване

За съжаление, невероятно обичайно е да напуснете лекарския кабинет с диагноза автоимунно заболяване – и нулеви съвети относно храненето или промените в начина на живот.

Пристъпите на автоимунни заболявания често са свързани с възпаление. Като поддържате възпалението, ще имате по-силни автоимунните атаки.

Храните, които ядете, могат да направят забележителна разлика в честотата и тежестта на автоимунните обостряния. Малки, постоянни диетични промени могат да ви помогнат да се почувствате възможно най-добрe.

Независимо дали е нова диагноза или сте живели с автоимунно заболяване от известно време, може да сте готови да разберете какво отключва вашите обостряния. За съжаление, това е разочароващо често срещан сценарий, при който вашият лекар ви изпраща с диагнозата ви – но без съвети за хранене или промени в начина на живот, които могат да направят вашето автоимунно състояние по-лесно за навигиране.

Медицинският модел на грижа се фокусира върху операциите и лекарствата като лечение, но не е нужно да спирате дотук. Можете да подобрите живота си, където и да сте, с няколко промени в диетата и начина на живот.

Намалете захарта, за да намалите възпалението

Телата ни не са създадени да се справят с прекомерната захар, която е типична за западната диета. Количеството захар, което повечето хора смятат за нормално количество, задейства възпалителния отговор отново и отново, преливайки във всякакви свързани проблеми.

Дори консумацията на фруктоза (плодова захар) причинява липогенеза – образуването на нови мастни клетки – и отнема енергията ви, защото изчерпва АТФ в клетките ви. (АТФ, или аденозин трифосфат, е химикал, който подхранва клетъчните процеси.) Фруктозата също причинява инсулинова резистентност, което води до повече възпаление. И цикълът продължава.

Възпалението е тясно свързано не само с обострянията на автоимунни заболявания, но и с развитието на автоимунни състояния. Приемът на захар, например, определя дали специфичен за даден орган автоимунитет прогресира до диабет тип 1 при деца.

Намаляването на захарта е трудно за няколко дни, но ще има огромно въздействие върху цялостното ви възпаление. Стремете се да имате не повече от 5% от калориите си от плодове и нишестета.

Алкохол и автоимунни заболявания

Има много противоречива информация за алкохола, която идва към вас. Някои лагери смятат, че това е най-лошото нещо, което можете да поставите в тялото си. Други препоръчват червено вино всеки ден, защото то осигурява ресвератрол, мощен антиоксидант.

Като цяло, има общо съгласие, че не искате да прекалявате с алкохола. Изследователите установяват, че честата консумация на алкохол увеличава количеството на чревните токсини в кръвния поток. Високите нива на тези ендотоксини са свързани с хронично възпаление, както и с други заболявания.

И все пак, ако не пиете алкохол в големи количества, средните количества ОК ли са?

Следете съдържанието на захар. Някои бутилки са силно подсладени с един тон захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.
Проверете съставките. Алкохолите на зърнена основа ще подкопаят представянето ви, а някои марки добавят оцветители и изкуствени аромати за привлекателност.
Помислете за чистотата. Трудно е да се детоксикирате от алкохола, когато тялото ви изхвърля и всички примеси, които идват с него.
Хидратира и детоксикира. Ще се почувствате милион пъти по-добре сутрин, ако изхвърлите всички неприятни остатъци от тялото си възможно най-скоро.

Стойте далеч от възпалителната соя

Все повече изследвания свързват соята с неблагоприятни ефекти като потискане на щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс, хората започнаха да стоят настрана.

Ако имате автоимунно заболяване на щитовидната жлеза или някое от автоимунните състояния, които засягат хормоните, не искате да влошавате нещата. Соята също действа върху автоимунни заболявания.

Още по-лошо, соевите култури обикновено са генетично модифицирани, за да издържат на безумни количества хербицид глифозат, което означава, че операциите на мегафермите могат да пръскат прекомерни количества глифозат върху соевите растения и да не унищожат реколтата.

Глифозатът отслабва лигавицата на червата ви, позволявайки на частиците несмляна храна да преминат в кръвта. Това оставя имунната ви система отворена да етикетира храна като натрапник и да сигнализира за имунен отговор всеки път, когато сте изложени на нея. Когато имунната ви система се мобилизира, получавате автоимунна атака. Повече за пропускливите черва след малко.

Наскоро FDA отмени статута на соята като здравословна храна.

Изхвърлете млечните продукти, но гхи може да остане.

Хората са единственият вид, който консумира млякото на друг бозайник и затова много хора не понасят кравето мляко. Това е силно възпалителен за много хора. Изследователите открили, че млечните продукти повишават маркерите на възпаление дори повече от високите нива на въглехидрати.

Ако консумирате млечни продукти (или друга храна, която не понасяте) всеки ден, може да не забележите фините реакции, които имате. Обичайно е да го описвате като „лоша кожа“ или „нервен стомах“, когато всъщност това е храна, която причинява всички проблеми.

Ако тялото ви маркира млечните продукти като натрапник, имунната ви система се задейства всеки път, когато сте изложени на тях. Когато това се случи в присъствието на автоимунно заболяване, тялото ви атакува само себе си и в крайна сметка получавате обостряне. Той работи по този начин, дори ако храната няма много общо с конкретното състояние.

Може да не успеете да свържете автоимунните си симптоми с храната, защото тя винаги е там. За да го проучите, трябва да го изолирате. Това е мястото, където една елиминационна диета може да бъде полезна. Опитайте да премахнете млечните продукти за три седмици и след това ги въведете отново, за да видите как се чувствате. Ако имате реакция, дори едва доловима, най-добре е да я оставите на мира.

Ако установите, че вие и млякото не сте приятели, все пак можете да си набавите маслото, като използвате гхи или избистрено масло, защото е чиста маслена мазнина. В него няма лактоза (млечна захар) или казеин (млечен протеин), които да предизвикат реакция. Плюс това има страхотен вкус като заместител на сметаната в кафето – да, наистина.

Забравете зърнените култури

Животните могат да бягат от хищници или да се бият с тях. Растенията трябва да защитават себе си и своите бебета (семена) с помощта на химикали.

Зърнените култури, като пшеницата и ечемика, имат високо съдържание на химикали като възпалителни лектини и фитинова киселина, анти-хранително съединение, което свързва важни минерали от всичко, което ядете заедно с тях. Яденето на зърнени храни като пшеница с течение на времето не само изчерпва вашите запаси от минерали, но също така води до повишена чревна пропускливост или „пропускливи черва“, което измеримо увеличава маркерите за възпаление в кръвния поток.

Цьолиакия е автоимунно състояние, което се изостря, когато ядете зърнени храни, съдържащи глутен. Някои хора с други автоимунни състояния, различни от цьолиакия, изпитват пристъпи след ядене на глутен и съобщават, че чувстват значителни подобрения просто като го избягват.

Вземете си витамин D

Проучване след проучване свързва дефицита на витамин D с множество заболявания, като:

  • Рак
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Множествена склероза
  • Ревматоиден артрит
  • Диабет

 

Витамин D има силна връзка с автоимунните заболявания поради ролята му в регулирането на имунния отговор. Достатъчното количество витамин D не само успокоява задействането на имунния отговор, но намалява тежестта на отговора и вашите симптоми.

Учените са свързали критично ниските нива на витамин D с автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза (МС), и текущи изследвания показват, че витамин D има потенциал за предотвратяване и лечение на автоимунни заболявания.

Получаването на най-малко 20 минути слънчева светлина върху кожата ви осигурява най-бионаличната форма на вашата дневна доза D. За бонус излагайте очите си на слънчева светлина, за да настроите естествения си часовник за сън и бодърстване. (Не гледайте слънцето. Просто излезте навън.) Увеличете слънчевата си светлина с добавка на витамин D и сте готови.

Това не е изчерпателен списък с неща, които ще поправят автоимунното заболяване. Това е просто място, от което да започнете, където можете да окажете най-голямо влияние върху това как се чувствате. Хората прекарват години в настройка на телата си и в диети, за да се чувстват по-добре. Самоекспериментирането е от ключово значение и трябва да намерите това, което работи за вас.

Източници
https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-013-0404-6
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168827808001645
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168827808001645 https://doi.org/10.1016/S0002-9149(03)00612-X
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3657-x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566437/
http://www.eje-online.org/content/167/4/483.short
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/moderate-alcohol-consumption-and-the-immune-system-a-review/D340A16DDC772F6F2625001BD4AD430B
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570023202002143
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576905001128 https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-lowfat-dairy-consumption-on-markers-of-lowgrade-systemic-inflammation-and-endothelial-function-in-overweight-and-obese-subjects-an-intervention-study/CECE7391A395CC1700405D0A1B25B36E
http://www.mdpi.com/2072-6643/5/3/771/htm http://ajcn.nutrition.org/content/83/2/275.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356507012001
http://ajcn.nutrition.org/content/80/6/1678S.short
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/153537020422901108
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568997205000935

Сподели:

Още от блога ни:

Добави Biohacking 2.0 и вземи 30% отстъпка
Възползвай се от тази лимитирана оферта!

Пропусни

Вашето здраве, измерено в реално време!
Вземи БЕЗПЛАТНО своя сензор за проследяване на глюкозата (CGM), като станеш част от biohacking.bg, закупувайки Biohacking 1.0 и 2.0. Бъди от първите 100! Биохакинг курсовете ще ти покажат как храната влияе на здравето ти. Чрез данните ще ти помагнем да приспособиш храненето, съня и упражненията си, за да постигнеш целите си!
Ние ценим вашата поверителност. Вашият имейл ще бъде използван само за известия, свързани с нашето стартиране.

Пропусни