Хидролизирани колагенови пептиди: ключов биохак за подобрено здраве и дълголетие

В постоянният стремеж към оптимално здраве и дълголетие, Биохакинг се явява като популярен подход за максимизиране на човешкия потенциал. Един от често пренебрегваните, но мощни хакове е включването на хидролизирани колагенови пептиди в нашата диета. Тази скромна добавка притежава потенциала да подобри нашето здраве и благополучие по научен и доказан начин.

Какво са хидролизираните колагенови пептиди?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, който образува значителна част от нашата кожа, коса, нокти, кости, сухожилия, връзки и мускули. Хидролизираните колагенови пептиди се получават чрез процес на хидролиза, който включва разграждане на по-големите молекули на колаген в по-малки, по-лесни за усвояване пептиди. Това прави тяхното усвояване и използване от страна на организма по-лесно.

Защо са важни хидролизираните колагенови пептиди?

  • Подпомагат здравето на кожата:

Едно от най-забележимите предимства на хидролизираните колагенови пептиди е тяхното положително въздействие върху здравето на кожата. С възрастта производството на колаген природно намалява, което води до бръчки, увисване и намалена еластичност. Добавянето на хидролизирани колагенови пептиди в диетата може да помогне за възстановяване на нивата на колаген, което довежда до по-плътна и по-лъскава кожа.

Изследване, публикувано в списание “Козметична Дерматология”, показва, че участниците, които приемалин колагенови добавки, изпитали значително подобрение на еластичността и хидратацията на кожата, което подчертава потенциала му като ефективно средство срещу стареенето .

  • Подпомагат здравето на ставите и костите:

Колагенът е жизненоважен компонент на свързващите тъкани, включително тези в ставите и костите. Хидролизираните колагенови пептиди, произведени от говеждо месо от свободно пасящи  животни, показват значителен потенциал за подпомагане на здравето на ставите, като намаляват болката и стягането и подобряват подвижността.

Изследване, публикувано в Международното списание по медицинските науки, показва, че хората с остеоартрит, които включили колаген в режима си, изпитали значително намаляване на болката в ставите и подобряване на физическата функция. Освен това, изследване в списание “Наука за храните и земеделието” показва, че приемът на колаген допринася за увеличаване на минералната плътност на костите, което е ключово за поддържането на здрави и здравословни кости.

  • Подпомагат храносмилането:

Колагенът играе важна роля в структурата на храносмилателния тракт, което го прави необходим за здравето на червата. Хидролизираните колагенови пептиди съдържат аминокиселини като глицин, които подпомагат цялостното здраве на червата и могат да помогнат при различни проблеми с храносмилането.

Изследване, публикувано в списание “Клинична гастроентерология”, показва, че приемът на колаген помага за подобряване на симптомите при пациенти с възпалителни чревни заболявания, което подчертава потенциала му като важно средство за подкрепа на червата.

  • Подобряват здравето на косата и ноктите:

Колагенът представлява основният градивен блок за здрава коса и здрави нокти. Чрез възстановяване на нивата на колаген, хидролизираните колагенови пептиди от говеждо месо от свободно пасящи  животни могат да подпомогнат растежа на по-плътна, по-бляскава коса и укрепване на ноктите.

Изследване в списание “Лекарствени Храни” показва, че участниците, които приемали колагенови добавки, изпитали забележително подобрение в качеството на косата и ноктите в сравнение с контролната група.

В Биохакинга, хидролизираните колагенови пептиди от говеждо месо от свободно пасящи животни се явяват като многостранен и устойчив инструмент за отключване на по-добро здраве и благополучие. От подпомагане на сияйната кожа и здравето на ставите до заздравяване на костите и насърчаване на здравето на червата, ползите от включването на тази добавка в диетата ни са многобройни. Избирайки източници от свободно пасящи животни, ние не само повишаваме качеството на добавката, но и правим екологично осъзнат избор, който се вписва в нашият стремеж към холистично благополучие.

 

Референции:

[1] Прокш, Е., Шунк, М., Загуе, В., & Сегер, Д. (2014). Устно приемане на специфични биоактивни колагенови пептиди намалява бръчките и повишава синтеза на дермална матрица. Списание за Козметична Дерматология, 13(4), 297-303.

[2] Бенито-Руис, П., Камачо-Замбрано, М. М., Карио-Арценталес, Х. Н., Местанца-Пералта, М. А., Валехо-Флорес, К. А., Варгас-Лопес, С. В., … & Вилацис-Тамайо, Р. А. (2009). Случайно контролирано изпитване относно ефективността и безопасността на хранителна добавка – хидролизиран колаген – за подпомагане на удобството при движение. Международно списание по медицинските науки, 6(6), 312-321.

[3] Гилермине, Ф., Беопид, Х., Фабиен-Суле, В., Томе, Д., Бенаму, К. Л., & Ру, С. (2010). Хидролизираният колаген подобрява метаболизма на костите и биомеханичните параметри при овариеектомирани мишки: ин витро и ин виво изследване. Кост, 46(3), 827-834.

[4] Асама, Т., Сасаки, М., & Миязаки, М. (2003). Ефект на хидролизираните колагенови пептиди от сьомга и пъстърва върху заздравяването на гастрални белодробни белези при плъзгачи. Списание за Хранителни Науки и Земеделие, 83(7), 657-665.

[5] Хексел, Д., Загуе, В., Шунк, М., Сиега, К., Камозато, Ф. О., & Оесер, С. (2017). Устното приемане на специфични биоактивни колагенови пептиди подобрява растежа на ноктите и намалява симптомите на крехки нокти. Списание за Лекарствени Храни, 20(4), 354-361.

Сподели:

Още от блога ни:

Добави Biohacking 2.0 и вземи 30% отстъпка
Възползвай се от тази лимитирана оферта!

Пропусни

Вашето здраве, измерено в реално време!
Вземи БЕЗПЛАТНО своя сензор за проследяване на глюкозата (CGM), като станеш част от biohacking.bg, закупувайки Biohacking 1.0 и 2.0. Бъди от първите 100! Биохакинг курсовете ще ти покажат как храната влияе на здравето ти. Чрез данните ще ти помагнем да приспособиш храненето, съня и упражненията си, за да постигнеш целите си!
Ние ценим вашата поверителност. Вашият имейл ще бъде използван само за известия, свързани с нашето стартиране.

Пропусни