Трябва ли „здравите хора“ да носят непрекъснати монитори за глюкоза?

В сферата на личните здравни технологии непрекъснатите монитори за глюкоза (CGM) се очертаха като промяна на правилата на играта за управление на диабета. Но какво да кажем за тези, които нямат диабет или преддиабет? Може ли носенето на CGM да осигури ползи за здравото население или тези, които се интересуват от по-дълъг и по-здравословен живот?

Простият факт, че най-важният фактор, който определя риска от бързо стареене и заболяване, е контролът и балансът на кръвната ви захар. Инсулиновата резистентност, която причинява дисбаланс на кръвната захар, движи всички известни хронични заболявания на стареенето, включително сърдечни заболявания, рак, диабет, деменция и др. Познаването на вашата глюкоза (и в идеалния случай инсулин) е един от най-важните показатели, които трябва да проследявате, за да знаете и управлявате риска от лошо здраве и свързани с възрастта заболявания.

Защо е важно да се измерва глюкозата?

CGM предлагат информация в реално време за това как тялото ви реагира на храна, стрес, упражнения и сън чрез проследяване на нивата на кръвната ви захар 24/7.

Приблизително с размерите на две подредени една върху друга четвъртинки, те се състоят от малък биосензор за носене, който се нанася върху кожата с помощта на лепенка (обикновено на ръката). Веднъж приложени, сензорите измерват нивата на глюкозата в интерстициалната течност между вашите клетки и синхронизират данните с приложение на вашия смартфон на редовни интервали, например на всеки пет минути, като ви дават непрекъснат преглед в реално време на нивата на кръвната ви захар през цялото време през денят.

Докато CGM първоначално са били предназначени и одобрени за употреба от хора с диабет, те могат да предоставят безценна информация дори и да не сте диабетик – тъй като пиковете на глюкозата и произтичащите от тях инсулинови скокове са едни от най-важните двигатели на заболяването и стареенето.

Непрекъснатите глюкозни монитори изискват ли абонамент?

В новаторски ход FDA току-що даде разрешение за първия безрецептурен монитор за непрекъсната глюкоза „за тези без диабет, които искат да разберат по-добре как диетата и упражненията могат да повлияят на нивата на кръвната захар“.

Доверени услуги като Levels също предоставят достъп до най-новите сензори, съчетани с приложение, което изучава избора ви на диета и активност, за да предложи промени за подобряване на здравето ви – и не е нужно да носите монитор за глюкоза до края на живота си. Носенето на CGM само за месец или два може да ви помогне да идентифицирате ключови фактори, които можете да използвате, за да подобрите нивата си.

Информация , която можете да получите от проследяване на вашата глюкоза

Като предоставят обратна връзка в реално време за това как различни храни, дейности и нива на стрес влияят на кръвната захар, CGMs дават възможност на хората да изработят силно персонализиран подход към здравето, съобразен с техните уникални метаболитни реакции.

Персонализирайте вашата диета за оптимално здраве

Едно от най-значимите предимства на носенето на CGM е възможността да видите как конкретни храни влияят върху нивата на кръвната ви захар. С помощта на CGM можете да приспособите диетата си, за да стабилизирате нивата на кръвната захар, което потенциално води до подобрени енергийни нива, по-добро управление на теглото и намален риск от развитие на метаболитен синдром.

Подобряване на рутинните упражнения

Известно е, че упражненията оказват значително влияние върху метаболизма на глюкозата. CGM може да ви помогне да разберете как различните видове упражнения влияят върху нивата на глюкозата ви, което ви позволява да коригирате режима на тренировка за оптимални резултати за здравето.

Управление на стреса и качество на съня

Стресът и лошият сън могат да опустошат нивата на кръвната Ви захар. Непрекъснатото проследяване на глюкозата може да разкрие тези въздействия, осигурявайки мощен мотиватор за приемане на техники за намаляване на стреса и подобряване на навиците за сън.

Потенциални предизвикателства и съображения

Докато ползите са убедителни, важно е да се вземат предвид потенциалните недостатъци. CGM са скъпи и цената им може да не е оправдана за всички. Освен това постоянният поток от данни може да бъде огромен и за някои може да доведе до ненужно безпокойство относно нормалните колебания в нивата на кръвната захар.

За обикновено здравия индивид, носенето на CGM може да предложи дълбока представа за това как изборът на начин на живот влияе върху метаболитното здраве. Те дават възможност за персонализирани корекции на диета, упражнения, управление на стреса и сън, като потенциално предотвратяват метаболитни заболявания и подобряват цялостното качество на живот.

Източници:

1.Cholerton B, Baker LD, Craft S. Insulin resistance and pathological brain ageing. Diabet Med. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5671587/

2.Kolb H, Kempf K, Martin S. Insulin and aging – a disappointing relationship. Front Endocrinol (Lausanne). 2023;14:1261298. Published 2023 Oct 3. doi:10.3389/fendo.2023.1261298 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37854186/

3. Kurauti MA, Soares GM, Marmentini C, Bronczek GA, Branco RCS, Boschero AC. Insulin and aging. Vitam Horm. 2021;115:185-219. doi:10.1016/bs.vh.2020.12.010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9441664/

4. Portero-Otin M, de la Maza MP, Uribarri J. Dietary Advanced Glycation End Products: Their Role in the Insulin Resistance of Aging. Cells. 2023;12(13):1684. Published 2023 Jun 21. doi:10.3390/cells12131684 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37443718/

5. Tucker LA. Insulin Resistance and Biological Aging: The Role of Body Mass, Waist Circumference, and Inflammation. Biomed Res Int. 2022;2022:2146596. Published 2022 May 9. doi:10.1155/2022/2146596 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9110194/

6. Skroce K, Zignoli A, Fontana FY, et al. Real World Interstitial Glucose Profiles of a Large Cohort of Physically Active Men and Women. Sensors (Basel). 2024;24(3):744. Published 2024 Jan 24. doi:10.3390/s24030744 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38339464/

7. Addo PNO, Mundagowa PT, Zhao L, Kanyangarara M, Brown MJ, Liu J. Associations between sleep duration, sleep disturbance and cardiovascular disease biomarkers among adults in the United States. BMC Public Health. 2024;24(1):947. Published 2024 Apr 2. doi:10.1186/s12889-024-18381-5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38566084/

Сподели:

Още от блога ни:

Добави Biohacking 2.0 и вземи 30% отстъпка
Възползвай се от тази лимитирана оферта!

Пропусни

Вашето здраве, измерено в реално време!
Вземи БЕЗПЛАТНО своя сензор за проследяване на глюкозата (CGM), като станеш част от biohacking.bg, закупувайки Biohacking 1.0 и 2.0. Бъди от първите 100! Биохакинг курсовете ще ти покажат как храната влияе на здравето ти. Чрез данните ще ти помагнем да приспособиш храненето, съня и упражненията си, за да постигнеш целите си!
Ние ценим вашата поверителност. Вашият имейл ще бъде използван само за известия, свързани с нашето стартиране.

Пропусни