Вредно ли e кафето за стомаха?

Кафето причинява ли стомашни проблеми?

Много хора се притесняват, че редовната консумация на кафе може да навреди на храносмилателната система и да предизвика проблеми като киселини, рефлукс или дори язви. Въпреки това, скорошни изследвания показват, че тези страхове са неоснователни. Ако сте сред любителите на кафе, вероятно се радвате на енергийния тласък, който любимата ви чаша кафе предоставя сутрин.

Но какво прави кафето на стомаха ви и дали всъщност вреди на червата ви?

Въпреки че кафето със сигурност може да ускори някои естествени процеси в тялото, няма доказателства, че то вреди на здравето на храносмилателната система. Според голямо проучване, което анализира над 8,000 души, редовната консумация на кафе не причинява увреждания на червата или стомаха, включително не повишава риска от развитие на язви или други сериозни стомашни проблеми. Това важи както за хора, които пият кафе от време на време, така и за тези, които го консумират редовно, дори по няколко чаши на ден.

Многото ползи от кафето за здравето

Освен че кафето не уврежда здравето на храносмилателната система, всъщност има доказателства, че то може да предложи и редица ползи за здравето като цяло. Изследвания показват, че кафето може да помогне за намаляване на риска от редица хронични заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Нещо повече, пиенето на кафе може да бъде свързано и с намален риск от някои видове рак.

Но как точно кафето влияе на червата ви?

Много от нас знаят, че пиенето на кафе може да “ускори нещата” – често след една чаша сме готови да посетим банята. В действителност, почти 30% от хората съобщават, че изпитват нужда да отидат до тоалетната в рамките на 30 минути след пиене на кафе. Този ефект се дължи на способността на кафето да активира контракциите в храносмилателната система. Кофеинът стимулира движението на червата, а други биоактивни съединения в кафето – като магнезий и полифеноли – стимулират производството на стомашна киселина, която помага за по-доброто смилане на храната.

Влиянието на кафето върху микробиома?

Една от най-интересните области, в които кафето показва своето влияние, е върху микробиома – милионите микроби, които обитават червата ви и играят ключова роля за здравето на организма. Микробиомът не само подпомага храносмилането, но също така има влияние върху имунната система, метаболизма и дори настроението. За да поддържаме добър баланс на микробите в червата, е важно да разберем как храните и напитките, които консумираме, влияят върху тях.

Изследвания, проведени в рамките на проучванията PREDICT, показват, че консумацията на кафе е свързана с увеличено разнообразие на микробиома в червата. Това е добра новина, тъй като по-богат и разнообразен микробиом обикновено е показател за по-добро здраве. Важен е фактът, че хората, които пият повече кафе, особено над четири чаши на ден, показват по-висока степен на микробиомно разнообразие, в сравнение с тези, които пият по-малко или изобщо не консумират кафе.

Но защо кафето увеличава разнообразието на микробиома? Една от причините може да бъде свързана с високото съдържание на полифеноли и разтворими фибри в кафето. Тези съединения действат като пребиотици, които хранят полезните бактерии в червата и стимулират тяхното размножаване и активност. Освен това, кафето съдържа антимикробни молекули, които помагат за намаляване на вредните микроби в червата, което позволява на “добрите” бактерии да се развиват по-добре.

А какво да кажем за киселините и рефлукса?

Един от най-честите въпроси, които хората задават за кафето, е дали то причинява киселини или рефлукс, поради неговата киселинност. Въпреки че кафето е леко киселинно, изследвания показват, че няма ясна връзка между пиенето на кафе и поява на киселини. Преглед на 15 различни проучвания не установи значима връзка между консумацията на кафе и появата на симптоми на киселини. Макар че е възможно кафето да допринесе за рефлукс при някои хора, това обикновено става, когато консумацията му надхвърли четири чаши на ден.

Важно е да отбележим, че всеки човек е различен и ако имате конкретни храносмилателни проблеми, е най-добре да се консултирате със здравен специалист. Лекар или диетолог може да ви помогне да разберете какво е най-доброто за вашето здраве и дали трябва да ограничите консумацията на кафе. Въпреки това, за по-голямата част от здравите хора, пиенето на кафе няма да причини сериозни стомашни проблеми и дори може да бъде полезно за храносмилането и общото здраве.

Заключение

Кафето, въпреки опасенията на много хора, не само не уврежда здравето на червата, но също така може да подобри микробиомното разнообразие и да предложи други ползи за здравето. С повече от хиляда биоактивни молекули, кафето е напитка, която активира храносмилателната система и поддържа редовността. Проучвания показват, че кафето не увеличава риска от язви или други стомашни проблеми и че неговото умерено и дори редовно консумиране може да бъде напълно безопасно за здравето на стомаха.

В крайна сметка, ако сте здрави и обичате кафе, няма причина да се откажете от него. Кафето не само ще ви даде енергия за деня, но и може да помогне за поддържане на здравословен микробиом и редовно храносмилане. Просто се уверете, че не прекалявате, особено ако имате склонност към киселини или други храносмилателни проблеми, и се наслаждавайте на всяка чаша с удоволствие!

Източници:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163361/

2.https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7

3.https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

4.https://www.nature.com/articles/s41598-020-80302-4

5.https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.119.006799

6.https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/840

7.https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad201069

8.https://academic.oup.com/jn/article/144/6/890/4615979

9.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26554757/

10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28288025/

Сподели:

Още от блога ни:

Добави Biohacking 2.0 и вземи 30% отстъпка
Възползвай се от тази лимитирана оферта!

Пропусни

Вашето здраве, измерено в реално време!
Вземи БЕЗПЛАТНО своя сензор за проследяване на глюкозата (CGM), като станеш част от biohacking.bg, закупувайки Biohacking 1.0 и 2.0. Бъди от първите 100! Биохакинг курсовете ще ти покажат как храната влияе на здравето ти. Чрез данните ще ти помагнем да приспособиш храненето, съня и упражненията си, за да постигнеш целите си!
Ние ценим вашата поверителност. Вашият имейл ще бъде използван само за известия, свързани с нашето стартиране.

Пропусни